esmaspäev, 12. veebruar 2018

Kanada Working Holiday viisa

Lühike ülevaade enda kogemusest, kuidas taodelda Kanada töö-ja puhkeajaviisat.



Viisade taotlemise ning kõik sellega seotud info leiab siit. Kuna mina kandideerisin Working Holiday viisale, siis teistest viisadest ma siinkohal juttu ei teeks, kuid kogu info on seal lehel (ja ka mitmetes blogides) kenasti olemas.

Tuleb luua omale tasuta IEC (International Experience Canada) konto, mille kaudu käivad kõik taotlusprotsessiga seotud tegevused. Profiili luues on vaja välja mõelda turvaküsimused, mis tasub igaks-juhuks üles kirjutada, kuna igal sisselogimisel ja viisaga seotud dokumentide laadimisel küsitakse mõnda neist. Kõiksugu andmed täida hoolikalt, kuna mõni neist muutub peale kinnitamist halliks ning neid ei saa enam hiljem muuta. Küsimusi on igast suunast - kus elad, kas õpid, kuidas vaimne tervis, ega ometi ei kuulu mõnda terrorirühmitusse?

Kui kõik sobib, saad kinnituse, et oled lisatud pool'i ning algab ootamine. Iga teatud aja tagant saadetakse kandidaatidele kutseid, kuid see juhtub täiesti suvaliselt. Seega ei ole oluline, kas kandideerid kohe, kui pool avatakse või alles lõpupoole. Kohad täituvad siiski üsna kiiresti. 2018. hooaja Working Holiday pool avati 3. november 2017, kvoot on 90. Kuna mineku idee polnud mul tol hetkel veel väga konkreetne, siis ma seda kodulehte vahepeal ei vaadanudki ning alles 16. novembril avastasin, et oi, pool on avatud, peaks proovima.

Info seisuga 22.01.2018. Ruum saab kohe-kohe otsa.

Sõltuvalt sellest, kui palju on tahtjaid, võib kutse saamisega minna kas suhteliselt kiiresti või vägagi kaua. Erinevatest foorumidest ja gruppidest lugesin, et sellega võib minna suisa aasta (osad UK inimesed ootasid kolmandat aastat). Igale riigile on eri kvoodid ja eri arv tahtjaid - näiteks kui enamus Lääne-Euroopa riikide jaoks on vabu kohti rohkem, kui soovijaid, siis Aasia ja Ida-Eroopa riikidega on seis vastupidine.

siis kui elad Põhja-Korea kõrval ning tahad iga hinna eest minema saada :D

Esimene kutsete saatmise voor algas 11. detsember ning siis ilmuski rõõmusõnum - minu kontole oli saabunud Invitation to Apply Letter. Sellele kirjale vastamiseks on aega 10 päeva ning pärast seda on omakorda 20 päeva aega, et kõik ankeedid täita ja dokumendid üles laadida. Kui vastad kutsele jaatavalt, koostab süsteem sulle personaliseeritud document checklisti, kuhu kõik failid üles tuleb laadida. Kui hooaeg saab läbi ning kutset ei saabunud, aegub ka avaldus ning tuleb end uueks hooajaks uuesti kandidaadiks lisada.

Mis dokumente nõutakse:

1. Karistusregistri väljavõte - Sellega tasuks tegeleda juba pool'is ligunedes, eriti neil, kes on elanud-töötanud nt Austraalias või mujal välismaal vähemalt 6 kuud. Lisada saab vaid ühe faili, seega mitme riigi registrite väljavõtted peaks siis merge'ma üheks pdf-iks.
Juba veidi enne kutse saabumist tegelesingi koheselt karistusregistri väljavõttega, kuna see tuleb lasta saata omale koju paberkandjal ning hiljem veel lasta vandetõlgil tõlkida ja kinnitada. Kord aastas enda kohta päringu tegemine on tasuta. Väljavõtte saab tellida siit ning eesti-inglise vandetõlkide kontaktid saab siit. Mina kasutasin Luisa Tõlkebürood Tartus ning selle teenuse hinnaks tuli 38€. Soovi korral saadavad nad sulle juba skännitud faili järgmisel tööpäeval meili peale ning seega on mugav see kohe checklisti üles laadida.

2. Passi koopia, mis tähendab et 2 esimest lehte + kõik lehed, kus on viisatempleid, tuleb sisse skännida ja skännitud fail üles laadida. Tõlkida ja notariaalselt kinnitada pole passikoopiat vaja. Pass peab kehtima kuni kodumaale tagasi jõudmiseni. Vajadusel teha uus pass.

3. Viisafoto - Piisab ühest värvifotost. Pildi jaoks vajalikud nõuded:


Iseenesest saaks pildi teha ka kodus ja hiljem mõõdud õigeks häkkida, kuid pildi saab teha nt. ka Photopoindi esinduses. Ütled, et Kanada viisa jaoks pilti vaja ning nad ise leiavad õiged suurused. Läheb maksma umbes 7€ ning .jpeg fail saadetakse kohe meili peale.

4. Family Information form - Lisada tuleb andmed enda ja enda vanemate sünniaegade, elukohtade, töökohtadega. Kui on lapsi, siis ka nemad kirja panna. Kõigile teistele kindlasti märkida ristike kasti, et nad ei tule sinuga Kanadasse kaasa. Kuna Kanada meie digiallkirja ei aksepteeri, siis tuleb kõik allkirja nõudvad dokumendid välja printida, käsitsi allkiri lisada ning siis uuesti skännida ja pildifailina üles laadida.

Family Information form näeb selline välja


5. Kanada CV - Googeldades leiab palju näiteid, milline võiks Kanada CV välja näha. Meie CV-st erineb niipalju, et ei lisata sugu, sünniaega, pilti ega perekonnaseisu. Ühtegi kronoloogilist auku ei tohi samuti olla - kui tööl ei käinud, siis tuleb lisada "unemployed" või "studying". Töökohad märkida kuu täpsusega ning iga töö juurde kirja oma põhilised kohustused või saavutused sel töökohal. Pigem ei tasu lisada paarinädalasi lambikaid juhutöid.

Need on kõik kohustuslikud dokumendid. Allpool on veel optional "Letter of Explanation", kuhu saab lisada info, mida senini lisada pole saanud. Näiteks kui vahepeal kolisid, abiellusid, said uue passi, oled teinud algelises avalduses mingi vea. Hea ka neile, kes jändavad oma Austraaliast/USAst tellitud karistusregistri väljavõtetega ning see ei jõua õigeks ajaks kohale - sinna saab lisada nt kviitungi tellitud arvest ja selgitusi...siis on lootust, et annavad lisaaega. Mina lisasin sinna igaks-juhuks ühe selgituse väiksele veale, mida viisa avalduses teinud olin (see polnudki vist tegelikult oluline, kuid parem karta, kui kahetseda).

Kui kõik see on korras, jääb veel üle kogu see krempel kinnitada (küsitakse taas turvaküsimuste vastuseid) ning järgmisel leheküljel saab maksma suunduda. Tasuda tuleb kahe asja eest -  IEC partification fee on 2018. hooajal 150$ ning tööluba ise 100$, kokku 250$ ehk kuskil 170€. Maksta saab vaid krediitkaardi või internetimakseid võimaldava kaardiga. Makse võib nendeni jõuda kuni 48 tundi. Peale makse õnnestumist ilmub IEC kontole ka selle kohta kinnitus.

Nüüd on kõige põnevam osa - approved/refused vastuse ootamine! Kodulehel on kirjas, et viisataotluste läbivaatamine võib võtta kuni 8 nädalat. Kui saad mingil põhjusel refused, kantakse raha kohe tagasi. Taotlus võidakse tagasi lükata, kui karistusregistris on kriminaalasju - purjuspeaga sõitmised ning väärteod on kuripatt Kanada silmis. On juhtumeid, kus USA kodanik ei saa üle piiri minna isegi jäähokit vaatama, sest tal on kümne aasta tagune karistus kuskil arhiivis... rets värk :D



Enda taotluse sain kinnitatud ja makstud 15. detsember ning jaatava vastuse sain juba päev pärast jõule - 27. detsember. Joppas :)

Aega riiki siseneda on 12 kuud. Jaatava vastusega saad oma IEC kontole Correspondence Letter'i, mis tuleb Kanadasse saabudes piiriametnikule esitada, väljaprinditud kujul. Samuti tuleb näidata talle passi, proof of funds'i (pangakontol peab olema vähemalt 2500$) ning tõestust tervisekindlustuse olemasolust. Viimaseid kahte tihti ei küsitagi, eks see sõltub ametnikust, kuid igaks-juhuks võiks need olemas olla. Vaja on ka elektroonilist reisiluba ehk eTA-d, mis viisaga tuleb automaatselt kaasa ning kehtib 5 aastat või kuni passi kehtivusaja lõpuni. Ka tervisekindlustus peaks kestma sama kaua, kui tööluba (nt. kui tervisekindlustus on 6 kuud ja ametnik seda kontrollib, väljastatakse tööluba ka vaid kuueks kuuks ning seda enam vaidlustada ega pikendada ei saa).

Kui piiriametnikule kõik sobib, antakse open work permit, mis lubab aasta aega töötada ja reisida ning seiklus võibki alata.











1 kommentaar: